nldaendees
logo
  • Start
  • Info Spaans ras
  • Bodeguero

De Bodeguero is voor Nederland (en de rest van de wereld) nog volkomen onbekend NIEUW HONDENRAS!!! Dat vooral niet te verwarren is met de in Nederland vaak zo’n slechte naam hebbende Jack Russel. Daar heeft dit hondje namelijk helemaal niets mee te maken!!! Het gaat hier om een heel sterk, en vooral ook gezond, nog volkomen oorspronkelijk nieuw hondje, een echte (werk)hond, die heel veraf staat van de overbekende Jack Russel. 

Een stukje geschiedenis

De verschillende namen:

  1. Ratonero (rattevanger)
  2. Bodeguero Andaluz (bodeguero komt van bodega, wijnkelder,  daar worden ze gebruikt om de wijnvaten vrij van ratten en ander gespuis te houden)
  3. Perillo Ratero (rattenhondje)

De Bodeguero is ontstaan ongeveer aan het einde van de 18de eeuw, met de komst van de engelse wijnhandelaren in de provincie Cadiz (zuid spanje). De Engelsen hadden vooral gladharige fox terriers bij zich, die ze lieten kruisen  met de al aanwezige plaatselijke hondjes, die gebruikt werden als rattenvanger in de bodegas. Deze kruisingen leverden al snel een grote homogeniteit op en uitstekende rattenvangers. Vanaf dat moment is men ze dan ook op kleur gaan selecteren, dat werd dus wit. Vooral ook omdat je ze dan goed kon zien in de donkere gewelven van de in die dagen nog onverlichte wijnkelders! 

Vanaf oktober 1993 zijn de eerste officiële statuten van de fokverenigingen aan het ministerie van binnenlandse zaken voorgelegd en wordt de Club National de Pero Ratonero Andaluz opgericht. Deze presenteren de hond ook in de rest van Spanje. In 2000 wordt het ras officieel erkend door het ministerie van landbouw en la Real Sociedad Canina de España. Tot nu toe wordt het ras nog niet erkend door het FCI, noch internationaal, als zijnde nieuw ras.

De Bodeguero als huisgenoot

De Bodeguero heeft veel energie (beter gezegd levenslust) en staat dan ook altijd klaar om te gaan! Het is tenslotte een werkhondje! Gemaakt om alert, beweeglijk, oplettend, en supersnel te zijn. Het is geen zenuwlijder, (al zal er heus ook wel eens eentje bij zitten!) hij wil er gewoon op uit! Het is een echt sportief hondje! Het is dus vooral geen hondje voor luie mensen, want er moet iedere dag flink mee gelopen, gespeeld en gerausd worden! Anders wordt hij niet gelukkig. Hij wil niets liever dan met u de hele wereld verkennen, gun hem dan ook deze kans, al kan het best zijn dat hij in het begin nog overal aan moet wennen, en u krijgt het blijste hondje van de hele wereld! Eenmaal gewend vindt hij alles fantastisch! En ja, ook de Bodeguero glimlacht! Let wel op: het is en blijft een jager, al worden ze vaak in het asiel achter gelaten omdat ze dit niet goed doen, het instinct zit erin. Laat hem dan in het begin als u hem nog niet zo goed kent, alleen los op veilige stukken, waar u hem goed kunt zien. Beter op het strand dan in het bos! Gewoon blijven wachten, hij komt terug! De Bodeguero is een zeer intelligent en sterk hondje en ook een heel lief en aanhankelijk hondje. Hij heeft een mooi stevig, lekker compact gespierd lijfje, op mooie hoge elegante pootjes, en een lekker glad velletje. En dan zijn prachtige bat-man koppie! Het is een echt knuffelbeertje!

Net als de Podenco en de Galgo is de Bodeguero nog een heel oorspronkelijk hondje, dat weinig (leuk) contact met de mens heeft gehad. Ook het leven in huis kennen ze nauwelijks, al bevalt ze dat al snel! Veel geduld en liefde is dan ook van belang om hem op zijn gemak te stellen en te laten wennen aan alles. Het zijn in feite nog echte honden, laat ze dat dan vooral ook kunnen zijn en u hebt er een heerlijke lekkere gekke, super lieve en trouwe vriend voor het leven aan!

Bent u nu een van diegenen die al deze tijd terwijl u de adoptiehondjes bekeek gedacht heeft,  wat een lieverdje, das wel iets voor mij, maar heeft u het vanwege de “jack-russel-mix” niet aangedurfd: dan zou ik zeggen: SLA UW SLAG! Een Bodeguero heeft een heel ander karakter dan de Jack Russel.

  •  Hebt u de pech een luie bodeguero te pakken te hebben, neem hem of haar gewoon lekker mee in de rugzak!
  •  Als u dan eindelijk voor hem of haar gezwicht bent, bedenk dan: met twee wordt het pas echt leuk!!
  •  En mocht hij al een keer helemaal supertrots met een muis of rat aan komen zetten, schrik dan niet, en wordt vooral niet kwaad, maar bedank hem vriendelijk voor zijn cadeau. Het is juist zijn of haar manier om u eens fijn te bedanken en eens lekker extra in de bloemetjes te zetten!

Veel plezier toegewenst met dit leuke lieve ras!

 

Bodeguero AutoCollage 10 Images

 

Deel via facebook

Submit to Facebook

Fiscaal doneren ?

U wilt de dieren in het asiel van (Animalinneed) La Linea de La Conception steunen door middel van een financiële gift . Uw gift is in veel gevallen fiscaal aantrekkelijk . Kijk hier voor mee informatie.