De dierenpolitie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectiedienst (LID) controleerden vijf hondenhandelaren in Tilburg, Heemskerk, Heijen, Waalre en Zuid-Beijerland. Allemaal bleken ze op de een of andere manier de fout te zijn ingegaan.
Te veel honden in een hok, niet-toegestane dichte bakken die alleen van boven opengaan en het ontbreken van een buitenspeelplaats, waren andere dingen die niet klopten. Ook ontbraken soms de vereiste papieren voor de handel. Er is proces-verbaal opgemaakt, aldus de politie.
Bij een paar bedrijven zijn ook de administratie, telefoons en computers in beslag genomen. Eén handelaar had geneesmiddelen die hij niet mocht hebben.
Volgens de politie komen bij het meldpunt 144 en de Dierenbescherming veel meldingen binnen van mensen die pups hebben gekocht die ziek worden en dood gaan. Ons land telt gemiddeld 2 miljoen honden. Per jaar is er een aanwas van 200.000 honden(pups) uit binnen- en buitenland. Bron: De telegraaf 23 mei 2014{jcomments on}
Zo simpel is het.
Kent u ze nog? De bekende slogans die we vooral hoorden in de voorafgaande jaren, over ontwikkelingshulp? “Geef de mensen hengels, in plaats van vissen” is een bekend voorbeeld. Helemaal waar. Maar: wat doen we in de tussentijd? Totdat de bevolking, die we met alle goede bedoelingen steunen en waarmee we ons intensief (financieel) bemoeien, kan vissen?
In Spanje, waar men sinds enkele jaren zucht onder één van de zwaarste economische crises ooit, met een gigantische werkeloosheid, een ingestortte onroerend goed markt en een dreigend faillissement van de staat, kan men op het gebied van zwerfdieren nog wel wat hengels gebruiken. Natuurlijk zijn wij als Nederlandse stichting geen ‘plaatsingsmachine’, die zoveel mogelijk problemen van de Spanjaarden wil overnemen en zich (al dan niet paternalistisch) wil bemoeien met hun interne beleid. We zijn bescheidener (en realistischer!) dan dat.
We verdienen als stichting niets aan de adopties van Spaanse honden in Nederland, in tegendeel zelfs. Noch willen we een lokaal probleem het onze maken, waardoor ieder initiatief tot verbetering ter plaatse bij voorbaat geen kans meer heeft. Maar we zijn wél dierenliefhebbers, met een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ieder dier, waar dan ook, verdient een kans op een waardig leven of sterven. En als men daarbij in Spanje nu even onze hulp bij nodig heeft, dan doen wij ons best om er voor de dieren daar te zijn.
Steun ons daarom alstublieft vooral bij onze structurele hulpprogramma’s, onze ‘vislessen’, zoals ons castratieprogramma. We moeten het beleid voor dierenwelzijn helpen beïnvloeden, samen met de Spaanse dierenrechtenorganisaties die ook enorm hard hun best doen om beleid en mentaliteit in probleemgebieden te veranderen. Het zwerfdierenprobleem moet dáár aangepakt worden, in Spanje. Maar onze hulp is nu nog bitter hard nodig. Help ons helpen, en bouwen aan een betere toekomst voor de dieren. Op een dag hebben ze ons daar hopelijk niet mee nodig. Tot die tijd zijn wij er, voor de honden.
Zo simpel is het.
Dierendag 2011: een luchtbrug tussen Spanje en Nederland
De Telegraaf schenkt op 4 oktober, Werelddierendag, aandacht aan een hele bijzondere actie. In deze krant, die de honden uit la Linéa een warm hart toedraagt, verschijnt vandaag een paginagroot artikel over de te adopteren honden die in Spanje met smart op een baasje wachten. Maar niet alleen de paar geluksvogels die met hun foto staan afgebeeld wachten op een huis. Kijkt u ook graag naar de andere honden die op onze website staan. Al deze dieren zijn geschikt voor adoptie. En al deze honden willen heel graag met een Transavia vliegticket naar hun nieuwe bestaan gevlogen worden!
Wat houdt de luchtbrug die op initiatief van Transavia en de Telegraaf wordt opgezet precies in? Dankzij deze luchtvaartmaatschappij, waarmee onze honden al jaren veilig naar Nederland reizen, kunnen we de komende weken iets extra’s doen. Zo mogen er van Transavia extra honden mee vliegen op de trajecten Málaga-Rotterdam en Málaga-Amsterdam, waardoor we de huidige overbelasting van het asiel (er leven nu 600 honden, terwijl er eigenlijk maar ruimte is voor een aantal van 400) op korte termijn kunnen verlichten. Meer hierover kunt u lezen in de Telegraaf.
Namens alle honden en de medewerkers van het asiel in Spanje, die belast zijn met de dagelijkse zorg van alle dieren, willen we zowel de Telegraaf als Transavia heel hartelijk danken voor hun geweldige steun. Op onze website kunt u de komende weken meer lezen over deze prachtige actie.
Eerste vlucht Telegraaf Luchtbrug
Op donderdag 21 oktober is het zover. Dan vertrekt vroeg in de morgen de eerste vlucht in het kader van de Telegraaf luchtbrug waarmee de honden van La Linea de Conception naar Nederland worden vervoerd. Transavia stelde in het kader van de Telegraaf luchtbrug 8 vliegtickets beschikbaar en gratis vervoer van de honden in het ruim en cabine.
De groep die meevliegt bestaat uit 8 personen waaronder Rob Hoogland van de Telegraaf ( oa reisleider) en René Oudshoorn (fotojournalist). Éen van de 6 toekomstige baasjes die meereizen is actrice Nelly Frijda.
Na aankomst in Malaga vertrekt de groep voor een rit van ruim anderhalf uur naar La Linea de Conception waar eerst ingecheckt zal worden in het hotel. De kamers in het Hotel Asur Campo de Gibraltar zijn beschikbaar gesteld door OAD Reizen.
Daarna zal men richting asiel vertrekken om kennis te maken met de geadopteerde honden die mee terugvliegen. Ook is er ruimschoots de tijd om het asiel te bekijken en kennis te maken met Peter Koekebakker en zijn staf.
De volgende ochtend vertrekt de groep vroeg naar Malaga Airport , waar Peter aanwezig zal zijn met de honden en zal zorgdragen dat deze veilig ingecheckt worden voor de reis naar Nederland. De aankomst op Schiphol wordt rond 13.00 uur verwacht waar dan iedereen met de honden zal worden herenigd.

|
|
Een hond uit een asiel: wat een goed idee!
Dankzij de Telegraaf, die niet slechts op 4 oktober maar gedurende het hele jaar door middel van artikelen aandacht vraagt voor het welzijn van dieren, hebben we vandaag de kans om onze honden in La Linéa extra in het zonnetje te zetten. Daar zijn we uiteraard heel blij mee. We vragen op deze Werelddierendag samen met al onze sympathisanten, donateurs en vrijwilligers uw aandacht voor asielhonden, in welk land dan ook. Ongeacht van welk (vuilnisbakken) ras, groot of klein, jong of oud. Kijkt u bijvoorbeeld ook eens op de website van onze collega’s van podencoworld (www. dogsinneed.nl) voor dit prachtige, helaas in Spanje vaak slecht behandelde ras. Wilt u liever dichter bij huis blijven in uw zoektocht naar uw nieuwe kameraad? Bezoek dan een asiel bij u in de buurt, of kijkt u eens op de website van de dierenbescherming. Er wachten nog zo veel dieren op een baasje.
Een hond adopteren uit een asiel: wat een goed idee!
|

Peter Koekebakker
6 november 2011