Spread the love

Hoe het begon in 2005

De Stichting Second Chance Foundation Nederland (SCFN), opgericht in 2008, probeert in algehele zin het recht van de dieren in Spanje te beschermen en de plaatselijke bevolking van dit recht bewust te maken. De Stichting SCFN zet zich specifiek in voor de verlaten, ongewenste en mishandelde dieren in de omgeving van de plaats La Línea de la Concepción, een plaats gelegen aan de Spaans-Engelse grens vlakbij Gibraltar. De stichting doet dit door het in 2005 opgerichte particuliere asiel in La Línea de la Concepción op allerlei wijzen te ondersteunen. De dagelijkse leiding over het asiel en sinds maart 2010 over de “perrera” (het voormalige gemeentelijke dodingsstation voor gevonden honden) was in handen van de Nederlander Peter Koekebakker. Hij was sinds 1991 woonachtig in Spanje en had naast zijn werk als antiquair/brocanteur, samen met een klein team gedreven medewerkers, het beheer over het asiel. Helaas is Peter op 30 maart 2019 overleden. Sindsdien zet zijn team zijn levenswerk, zijn missie voort. Inmiddels heeft de stichting haar werkzaamheden vanwege de gigantische hulpvragen uitgebreid en geeft momenteel hulp aan meerdere asiels in Spanje, Griekenland, Portugal en Curaçao.

Het team in Spanje

De taken bestaan uit de dagelijkse verzorging van de circa 600 dieren, waaronder gemiddeld 400 honden in het asiel; honden die om welke reden dan ook in het asiel terecht zijn gekomen, het assisteren van de dierenarts, het schoonmaken van de kennels en ad-hoc taken zoals het vangen van (zwerf) honden na meldingen, bijvoorbeeld van de politie. Het vaste team werkt vrijwel onafgebroken, ook in de weekenden. Het team wordt regelmatig aangevuld met (ad hoc) hulp van Spaanse, Duitse en Nederlandse vrijwilligers. Zij ondersteunen het asiel met taken waar het vaste team niet aan toe komt. De belangrijkste activiteiten bestaan uit het inventariseren van de honden, foto’s en filmpjes maken zodat er zoveel mogelijk informatie over de honden bekend is. Dit kan dan worden gebruikt voor de website en door de adoptie medewerkers. Verder zijn er nog schoonmaakwerkzaamheden in de kennels en diverse taken om het vaste team te ontlasten. Ook worden honden mee uit wandelen genomen en worden ze geobserveerd en gesocialiseerd door de vrijwilligers. Een absolute noodzaak, vooral voor de grotere en jonge honden die veel lichaamsbeweging en aandacht nodig hebben en anders hun kans op adoptie zien verminderen.

Financiering van onze asielen

De vaste lasten van alle asielen bestaan uit voedsel voor de honden, medische kosten, huisvesting- en transportkosten. Voor het asiel in La Linea de Concepcion te Spanje vergoeden we tevens een deel van de (bescheiden) salariskosten voor enkele vaste medewerkers in het asiel. Geen van de door ons geholpen asielen ontvangt enige financiële steun, noch op de gemeentelijke begroting, noch in de vorm van subsidies of giften. Alle financiële middelen voor de asielen worden door sponsoren en (particuliere) donateurs opgebracht. Daarnaast proberen we constant sponsoring in natura, waaronder bouwmaterialen, voer en diergeneesmiddelen te verzamelen welke we naar de asielen vervoeren.

Optimisme en doorzettingskracht

Het dierenleed waarmee het team in Spanje, Portugal, Griekenland en Curaçao dagelijks geconfronteerd wordt is onbeschrijfelijk. Voor de meeste dierenliefhebbers wordt deze dagelijkse ellende dan ook te veel, zeker na zoveel jaren. Iedere dag zijn de medewerkers en de vrijwilligers aanwezig. Naast de dagelijkse zorg voor de dieren is men in de meeste locaties bovendien druk bezig met voorlichting aan de lokale bevolking, vooral over castratie en sterilisatie van huisdieren. Een lange weg die tergend langzaam verloopt en waarbij men moet beschikken over een onverwoestbaar optimisme. Regelmatig hebben we meegemaakt dat met name Peter en zijn team werden bedreigd, omdat de lokale bevolking het niet eens was met zijn werkzaamheden.

Om een indruk te krijgen van zijn werk en het asiel, kijk dan hier naar de video uit het programma De Reünie, waarin Peter een hoofdrol vervulde.

Steun van trouwe partners

Naast de vele particuliere sponsors heeft Stichting Second Change Foundation Nederland, in de loop der jaren een aantal grote, waardevolle partners gevonden. Dagblad de Telegraaf, luchtvaartmaatschappij Transavia, Botéba, Mol Diervoeders, Faunaland, Dijkstra Plastics BV Haaksbergen en Bennie Holtkamp en zijn partners in de paardensport hebben het asiel op vele wijzen geholpen.

Vooral in 2011 is er mede door de “Dierendagactie” en de “Luchtbrugactie”, beiden op initiatief van de Telegraaf, veel bereikt. Vele honden vonden hun weg naar Nederland. Het asiel krijgt (nog meer) naamsbekendheid en zowel oude als nieuwe supporters raken gemotiveerd. Ook het team in Spanje krijgt hierdoor een enorme morele schouderklop.

Samen met het bestuur van Stichting SCFN, de geweldige groep vrijwilligers en de enorm belangrijke medewerkers van de asielen blijven we strijden voor betere leefomstandigheden voor alle aan hun lot overgelaten (zwerf) dieren. 

Activiteiten vanuit ons asiel

De problematieke opvang van dieren in Spanje, Lesbos, Portugal en Curaçao is complex. Daarom werken we als stichting aan meerdere zaken tegelijk die tot een oplossing kunnen leiden.

Herplaatsing honden
Door zorgvuldig adoptiebeleid herplaatsen we maandelijks vele honden in Nederland.

Voorlichting
Onderwijs/voorlichting aan kinderen en volwassenen over dieren, hun behoeften en verzorgingseisen.

Beperking zwerfdieren
Voorlichting aan hondenbezitters over de noodzaak tot castreren/steriliseren om ongewenste nesten en daaruit voortkomende zwerfdieren te voorkomen.

Lokale ondersteuning
Castratie/sterilisatie projecten realiseren alsmede herplaatsingsprojecten onder de lokale bevolking.

Lokale politiek
Overleg met lokale, regionale en nationale overheden om hen tot betrokkenheid te overreden, structurele aanpak/programma’s vanuit deze organen te stimuleren en hen te motiveren wetgeving in werking te stellen die verwaarlozing en mishandeling van dieren strafbaar stelt en toe te zien op de naleving van deze wetgeving.

Onze projecten

De Beachwalk

De Beachwalk is een jaarlijks terugkerend evenement welke in de eerste week van september plaatsvindt. Vele “Koekebakker” honden lopen met hun baasjes mee aan een wandeling op het strand.

Kenneladoptieplan

Vanaf € 250,- adopteert u of uw bedrijf een van onze kennels voor vijf jaar. Als donateur ontvangt u een certificaat en zal een bordje met uw naam op een kennel worden bevestigd.

Voervrienden

Voor € 12,- per maand wordt u “Voervriend van AIN”. Dit betekent dat u maandelijks zorgt voor het voer van één hond in het asiel in Spanje. Als bewijs van deelname krijgt u van ons een “Voervriend Certificaat”.

Second Chance Foundation in cijfers

2005
Opgericht

500 +
Dieren in het asiel

10.000 +
Geplaatste dieren

60
Vrijwilligers

Heeft u nog vragen?

Mocht u vragen hebben over ons asiel, de stichting, adoptie, ondersteuning of eigenlijk welke vraag of opmerking ook, ons team staat u graag te woord. Wij zijn bereikbaar via de telefoon, whatsapp, facebook en e-mail.

Steun onze 500+ dieren in onze asielen

Het is onmogelijk om de honden te helpen zonder de grote groep vrijwilligers in Nederland en Spanje. Word donateur en help de honden in het asiel!
Team Second Chance Foundation

Laatste nieuws

Zwerfdieren dag
Iedere dag sterven er duizenden zwerfhonden en katten een wrede totaal onnodige dood…bijna allemaal door toedoen van ons mensen. Dit terwijl er ergens anders op…
Geweldig nieuws
2020 was voor veel mensen een loodzwaar jaar, ook voor het team van AIN was het een jaar met vele tegenslagen. Corona gooide op meerdere…
Voervrienden
Na jarenlang geweldige steun is onlangs onze voersponsor gestopt. We zijn hem zo ontzettend dankbaar voor de zovele duizenden kilo’s voer die hij al die…
Donatie
Vandaag zomaar een onverwachte, maar super lieve donatie van Dogbite. Een donatie vanwege dierendag. Bedankt lieve mensen van Dogbite!
Corona
We zijn er helaas nog niet vanaf. Maar als we dan toch een mondkapje op moeten, dan maar een hele leuke van Animal in Need…
Anti ontsnappingstuig
Als stichting vinden wij de veiligheid van uw adoptiehond enorm belangrijk. Daarom leveren wij bij aankomst van uw hond een passend anti ontsnappingstuig mee. Dit…
Dierenkliniek De Zon
Het kan natuurlijk dat uw hond op enig moment medisch advies/behandeling nog heeft. Uiteraard bent u geheel vrij om uw eigen dierenarts te kiezen. Wij als…
Hulpvragen
Maar sinds Corona krijgen we vanaf meerdere landen en noodlijdende asiels de meest schrijnende hulpvragen. De verwoestende werking van het coronavirus spaart de onzichtbare groep…
Sjuul Paradijs in gesprek bij WNL
Sjuul Paradijs te gast bij de publieke omroep WNL. De omroep die hij in 2009 oprichtte.  Vandaag tegast bij WNL waarin hij onder andere als…
Menu