Hoe het begon in 2005
De Stichting Second Chance Foundation Nederland (SCFN), opgericht in 2008, probeert in algehele zin het recht van de dieren in Spanje te beschermen en de plaatselijke bevolking van dit recht bewust te maken. De Stichting SCFN zet zich specifiek in voor de verlaten, ongewenste en mishandelde dieren in de omgeving van de plaats La Línea de la Concepción, een plaats gelegen aan de Spaans-Engelse grens vlakbij Gibraltar. De stichting doet dit door het in 2005 opgerichte particuliere asiel in La Línea de la Concepción op allerlei wijzen te ondersteunen. De dagelijkse leiding over het asiel en sinds maart 2010 over de “perrera” (het voormalige gemeentelijke dodingsstation voor gevonden honden) was in handen van de Nederlander Peter Koekebakker. Hij was sinds 1991 woonachtig in Spanje en had naast zijn werk als antiquair/brocanteur, samen met een klein team gedreven medewerkers, het beheer over het asiel. Helaas is Peter op 30 maart 2019 overleden. Sindsdien zet zijn team zijn levenswerk, zijn missie voort. Inmiddels heeft de stichting haar werkzaamheden vanwege de gigantische hulpvragen uitgebreid en geeft momenteel hulp aan meerdere asiels in Spanje, Griekenland, Portugal en Curaçao.
Het team in Spanje
De taken bestaan uit de dagelijkse verzorging van de circa 600 dieren, waaronder gemiddeld 400 honden in het asiel; honden die om welke reden dan ook in het asiel terecht zijn gekomen, het assisteren van de dierenarts, het schoonmaken van de kennels en ad-hoc taken zoals het vangen van (zwerf) honden na meldingen, bijvoorbeeld van de politie. Het vaste team werkt vrijwel onafgebroken, ook in de weekenden. Het team wordt regelmatig aangevuld met (ad hoc) hulp van Spaanse, Duitse en Nederlandse vrijwilligers. Zij ondersteunen het asiel met taken waar het vaste team niet aan toe komt. De belangrijkste activiteiten bestaan uit het inventariseren van de honden, foto’s en filmpjes maken zodat er zoveel mogelijk informatie over de honden bekend is. Dit kan dan worden gebruikt voor de website en door de adoptie medewerkers. Verder zijn er nog schoonmaakwerkzaamheden in de kennels en diverse taken om het vaste team te ontlasten. Ook worden honden mee uit wandelen genomen en worden ze geobserveerd en gesocialiseerd door de vrijwilligers. Een absolute noodzaak, vooral voor de grotere en jonge honden die veel lichaamsbeweging en aandacht nodig hebben en anders hun kans op adoptie zien verminderen.
Financiering van onze asielen
De vaste lasten van alle asielen bestaan uit voedsel voor de honden, medische kosten, huisvesting- en transportkosten. Voor het asiel in La Linea de Concepcion te Spanje vergoeden we tevens een deel van de (bescheiden) salariskosten voor enkele vaste medewerkers in het asiel. Geen van de door ons geholpen asielen ontvangt enige financiële steun, noch op de gemeentelijke begroting, noch in de vorm van subsidies of giften. Alle financiële middelen voor de asielen worden door sponsoren en (particuliere) donateurs opgebracht. Daarnaast proberen we constant sponsoring in natura, waaronder bouwmaterialen, voer en diergeneesmiddelen te verzamelen welke we naar de asielen vervoeren.