Spread the love

Medische informatie

In een aantal landen zoals o.a. Griekenland, Portugal en Roemenië komen nogal eens wat ziekten voor waar wij hier in Nederland niet zo bekend mee zijn. Wij hebben dit stukje geschreven om iets meer bekendheid te geven aan deze ziekten Het is zeker niet de bedoeling om mensen bang te maken voor deze ziekten, want dat is echt niet nodig.

Buitenlandse ziektes? Waar praten we dan over en waarom klinkt het zo beladen. Beladen is het omdat er ontzettend veel onbegrip is en ook heel veel onwetendheid. Over welke ziektes praten we dan? We praten over Leishmania (Leishmaniosis), Babesia (Babesiosis), Ehrlichiosis (Ehrlichia) en Hartworm (Dilofilaria).

Ehrlichia is één van de meest voorkomende teekoverdraagbare infectieziektes. Ehrlichia canis is een parasiet dat de groep van de witte bloedcellen beïnvloed (laat een afname van de witte bloedcellen zien, wat inhoud dat een hond gevoeliger is voor infecties). 3 tot 16 dagen na een tekenbeet (door een besmette teek) treedt koorts op, vaak zien we moeheid, spierpijn en soms ook huiduitslag.

Andere gevolgen van deze ziekte, afhankelijk van de immuniteitsreactie van het dier tegen deze parasiet, kunnen er ook nog gewrichtsontstekingen, neusbloedingen, verandering van nierfunctie etc. ontstaan. Om de diagnose Ehrlichia te maken moet de parasiet gevonden worden in het bloed van de hond.  Niet alle laboratoria kunnen deze test uitvoeren. En de dierenarts moet wel zo ver met de kennis zijn dat hij aan deze ziekte denkt. Omdat een specifieke diagnose van Ehrlichia niet altijd mogelijk is, is het soms nuttig om een hond te behandelen die sommige van de kenmerken heeft totdat er een echte diagnose gesteld kan worden.

Ehrlichia Canis is zeer gevoelig voor Tetracycline en Doxycycline. Vaak wordt er gestart met een maand lang Doxycycline 100 mg. (maar dit is wel afhankelijk van het gewicht van de hond. Laat uw dierenarts altijd goed informeren). Herstel van de hond vindt meestal plaats tussen de 24 en 72 uur na de behandeling. Een behandeling moet minimaal 10 dagen duren. Vaak zie je dat een hond met een chronische Ehrlichia (wordt vaak chronisch omdat dierenartsen te laat de ziekte herkennen, of een hond er al lang mee rond heeft gelopen in het land van oorsprong) een behandeling van ± 1 maand nodig heeft. Ehrlichia geeft een wisselend ziektebeeld te zien. De ziekte verloopt over het algemeen mild en soms zelfs geheel onopgemerkt, maar ook levensbedreigende gevallen komen voor. Behandeling is dus goed mogelijk maar onder stress kan soms de ziekte de kop ook weer opsteken. Er zal dan weer opnieuw met een behandeling gestart worden.

Deze ziekte is niet besmettelijk. Niet van dier naar dier, maar ook niet van dier naar mens. Wij kunnen ze prima helpen! Diagnose Ehrlichia is zeker geen reden om de hond aan zijn lot over te laten.

Dit is een ziekte die overgebracht wordt door de zandvlieg (phlebotomus). De ziekte zelf wordt veroorzaakt door de Leishmania Donovani (parasiet). Het treft met name honden en hondachtigen. Signalen voor deze ziekte kunnen zijn: huidproblemen (zweren, kale plekken) gewichtsverlies, koorts, neusbloedingen, gezwollen klieren, open wonden etc. In vergevorderd stadium zijn er neusbloedingen en nierproblemen.

De ziekte is aan te tonen in het DNA van de hond, dus met een simpel bloedonderzoek is tegenwoordig vast te stellen of een hond aan Leishmania lijdt. Als het DNA Leishmania aangetoond heeft wil het nog niet zeggen dat uw hond ziek hoeft te worden. 90% van de Leishmaniahonden is drager maar de ziekte zal zich nooit openbaren. Ook bij deze ziekte geldt weer dat behandeling goed mogelijk is en dus geen reden tot angst of paniek.  En om het maar weer te herhalen: ook deze ziekte is niet besmettelijk of overdraagbaar. Het is alleen overdraagbaar van een teef op de ongeboren pupjes (verticale transmissie). Geen reden tot paniek dus en al zeker niet om de dieren een behandeling te ontzeggen, want dit is in Nederland heel goed mogelijk. Er wordt gestart met Allopurinol (dosering afhankelijk van het gewicht van de hond). Mocht deze behandeling niet afdoende zijn, dan kan er een injectie naast gegeven worden (behandelschema meestal niet bij Nederlandse dierenartsen bekend, neem in dat geval contact met onze stichting op).  Allopurinol moet zeker gedurende een half jaar gegeven worden. De ziekte zal niet overgaan, maar de parasiet wordt slapende gehouden.

Leishmania is een goed te behandelen ziekte, maar is niet te genezen. Honden met Leishmania kunnen heel goed vrolijk oud worden, mits ze goed onder controle blijven van een dierenarts en zij vooral in een rustige omgeving wonen. Stress kan de slapende Leishmania wakker schudden.

Stekende insecten kunnen de parasiet Dirofilaria immitis overbrengen. De parasiet ontwikkelt zich in het lichaam tot wormen die in het hart en de longen leven en hier schade aanrichten met als gevolg hartfalen en longproblemen. Symptomen zijn kortademigheid en de hond ruikt vaak zoetig dit in vergevorderd stadium. Een effectieve behandeling is zeer wel mogelijk. Let wel: dit probleem staat helemaal los van de wormen die voor kunnen komen in de darm.

Wilt u meer informatie over bovengenoemde ziekten, neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen u verwijzen naar een deskundige op het gebied van deze
ziekten.

Steun onze 500+ dieren in onze asielen

Het is onmogelijk om de honden en katten te helpen zonder de grote groep vrijwilligers in Nederland. Word donateur en help de dieren in één van de door ons ondersteunde asielen!
Team Second Chance Foundation Nederland

Laatste nieuws

Bedankt donateurs!
Uiteraard helpen we als er bijna geen eten meer is voor de honden Dit kunnen wij omdat we uw hulp krijgen Bedankt lieve Voervrienden
Neutralisatie project
Steriliseren en castreren… daar begint het einde van de ellende. We hebben in samenwerking met Mirela een grootschalig, drie dagen durend neutralisatie project in Roemenië…
Foster gezinnen gezocht!
Foster gezinnen gezocht! Met name voor nu deze zomer periode. Een aantal van onze vaste fostergezinnen gaat op vakantie en kan daarom tijdelijk de aankomende…
Aankomst Griekenland
7 juli mogen we weer een aantal honden vanuit Lesbos verwelkomen in Nederland. Alle hondjes zijn geadopteerd er worden door hun nieuwe baasjes opgehaald.
Aankomst Griekenland
5 juli mogen we Ermis uit Lesbos verwelkomen in Nederland. Voor Ermis zijn we nog op zoek naar een eigen baasje. Tot die tijd mag…
Aankomst Roemenië
Zondag 19 juni mogen we weer een aantal honden vanuit Roemenië verwelkomen in Nederland. Voor Luxi, Dean, Dani, Chet, Dana, Julia, Pamela en Mimi hebben…
Aankomst Portugal
Zaterdag 2 juli mogen we weer een aantal honden en katten vanuit Portugal verwelkomen in Nederland. Voor Tyga, Ice, Loreta, Branda, Barney, Kate en Black…
Noodsituatie op Lesbos
De ene noodsituatie is nog niet opgelost of de andere dient zich alweer aan. Vrijwilligers van onze partner organisatie op Lesbos (Griekenland) liet ons weten…
Verdrietig nieuws
Zoals al eerder vermeld, proberen wij ons steentje bij te dragen aan asielen in Roemenië aan de grens van Oekraïne. Sinds de oorlog in februari…
Aankomst Roemenië
Zondag 3 juli mogen we weer een aantal honden vanuit Roemenië verwelkomen in Nederland. Voor Costica, Cody, Rosetti, Cupido, Moshe en Clara zijn we nog…