nldaendees
logo
  • Start
  • Wie zijn we
  • Het asiel

Dagelijkse leiding asielasielfoto

In 2005 richt de Spaanse stichting Prodean: Associación Protectora de Animales Pro-Derecho de los Animales (vertaald: vereniging ter bescherming van de rechten van dieren) een asiel op in La Línea de la Concepción, een plaats in de buurt van Gibraltar, Zuid-Spanje.

De dagelijkse leiding van het asiel komt in handen van de in Spanje gevestigde Nederlander Peter Koekebakker. Samen met zijn Zwitserse vrouw Madeleine runt hij naast zijn werk voor het asiel een antiek/brocante-bedrijfje in de buurt van La Línea de la Concepción.

Het team in Spanje

Peter en zijn team hun taken bestaan uit de dagelijkse verzorging van de circa 600 honden die om welke reden dan ook in het asiel terecht zijn gekomen, het assisteren van de dierenarts, het schoonmaken van de kennels en ad-hoc taken zoals het vangen van (zwerf) honden na meldingen, bijvoorbeeld van de politie. Het vaste team werkt vrijwel onafgebroken, ook in de weekenden.

Financiering van het asiel

Maandelijks heeft het asiel tussen de € 4000,- en € 5000,- nodig om de honden te kunnen voeren. Daarnaast bestaan de vaste kosten uit de (bescheiden) salariskosten van enkele medewerkers, de medische kosten, en huisvesting- en transportkosten. Peter ontvangt geen salaris of financiële compensatie voor zijn werkzaamheden uit de middelen van het asiel. De Spaanse overheid biedt geen enkele financiële steun aan het asiel, noch op de gemeentelijke begroting, noch in de vorm van subsidies of giften. Alle financiële middelen voor het asiel worden door sponsors en (particuliere) donateurs opgebracht. Daarnaast ontvangt het asiel regelmatig sponsoring in natura, waaronder bouwmaterialen, voer en diergeneesmiddelen.

Werkzaamheden in het asiel

Het team wordt regelmatig aangevuld met (ad hoc) hulp van Spaanse en Nederlandse vrijwilligers. Zij ondersteunen het asiel met taken waar het vaste team niet aan toe komt. De belangrijkste activiteiten bestaan uit het inventariseren van honden, waaronder het fotograferen en filmen, beschrijven van de honden, invoeren in een database en chippen. Ook worden honden mee uit wandelen genomen en worden ze geobserveerd en gesocialiseerd door de vrijwilligers. Een absolute noodzaak, vooral voor de grotere en jonge honden, die veel lichaamsbeweging en aandacht nodig hebben en anders hun kans op adoptie zien verminderen.

De rol van Peter

Peter is naast het aansturen van het team in Spanje verantwoordelijk voor het transport van geadopteerde honden naar het vliegveld. Hij zorgt er persoonlijk voor dat de vluchtbegeleiders op het vliegveld van Málaga zorgeloos kunnen inchecken en dat al het verplichte papierwerk in orde is, zodat de honden aan boord mogen. Alleen op de zondagen werkt Peter niet in het asiel. Hij staat dan op de markt met zijn brocante en antiek. Hij werkt wel zeven dagen per week nauw samen met politie en dierenbeschermers om slachtoffers van dierenmishandeling te helpen en daders van dierenleed op te sporen.

Om een  indruk te krijgen van zijn werk en het asiel, kijk dan hier naar de video uit het programma De Reünie, waarin Peter een hoofdrol vervulde.

Historie asiel: de start in 2005

In 2005 begint Peter, gesteund door Prodean, met de opvang van honden naast het gemeentelijke dodingsstation (de “perrera”) in La Linéa de la Concepción. Naast dit gebouwtje waar de gemeente gevangen of gevonden honden na een verplichte wachttijd van 10 dagen doodt, bouwt Peter eigenhandig provisorische hokken en kennels om de honden die hij uit de perrera haalt op te vangen. De hondenverblijven bestaan in de eerste jaren uit oude bouwmaterialen en geschonken spullen zoals pallets en golfplaten. De kennels staan in het zand, waardoor de honden in de zomer last hebben van de hitte en van ongedierte. Tijdens de natte spaanse winters overstroomt het asiel vaak. Toch hebben de zwerfdieren het hier beter dan buiten het asiel. Dankzij Peters goede reputatie en door zijn harde werk groeit de belangstelling en de steun voor het asiel, vooral in Nederland. Een Nederlandse stichting wordt opgericht met als doel de ondersteuning van het asiel. Dit is de Stichting Second Chance Foundation (SCF), opgericht in Arnhem, tegenwoordig gevestigd in Poeldijk.

Nieuwe taken voor het team in Spanje

Sinds de perrera door de gemeente is gesloten en aan Peter is overgedragen heeft het asiel er taken bij. Peter moet uitrukken om gevonden honden op te halen, medisch te verzorgen of- in het uiterste geval- op humane wijze in te laten slapen. Bij nacht en ontij wordt hij gebeld en moet hij, vaak samen met de politie, op pad. Daarbij redt hij regelmatig dierenlevens, bijvoorbeeld van paarden die vastgebonden staan zonder eten en drinken, of pups die in dozen of dichtgebonden zakken door oplettende voorbijgangers gevonden worden. Talloze honden redt hij uit de kanalen rondom La Linéa welke hier door hun baasjes zijn ingegooid. Zo heeft hij al heel wat huisdieren een zinloos en wreed einde bespaard.

Optimisme en doorzettingskracht

Het dierenleed waarmee Peter dagelijks geconfronteerd wordt is onbeschrijfelijk. Voor de meeste dierenliefhebbers wordt deze dagelijkse ellende dan ook te veel, zeker na zoveel jaren. Peter en zijn medewerkers zijn echter iedere dag weer aanwezig. Naast de dagelijkse zorg voor de dieren is men bovendien druk bezig met voorlichting aan de lokale bevolking, vooral over castratie en sterilisatie van huisdieren. Een lange weg die tergend langzaam verloopt en waarbij men moet beschikken over een onverwoestbaar optimisme. Regelmatig worden Peter en zijn medewerkers bedreigd. Niet iedereen is het eens met zijn aanpak en dieren zijn helaas in Spanje vaak nog vogelvrij.

Steun van trouwe partners:

Naast de vele particuliere sponsors heeft het asiel in de loop der jaren een aantal grote, waardevolle partners gevonden. Dagblad de Telegraaf, luchtvaartmaatschappij Transavia, Botéba, Mol Diervoeders, Faunaland, Ed's service diensten, Dijkstra Plastics BV Haaksbergen en Bennie Holtkamp en zijn partners in de paardensport hebben het asiel op vele wijzen geholpen. Vooral in 2011 is er mede door de “Dierendagactie” en de “Luchtbrugactie”, beiden op initiatief van de Telegraaf, veel bereikt. Vele honden vinden hun weg naar Nederland. Het asiel krijgt (nog meer) naamsbekendheid en zowel oude als nieuwe supporters raken gemotiveerd. Ook het team in Spanje krijgt hierdoor een enorme morele schouderklop. Samen met het gedeeltelijk vernieuwde bestuur van de stichting SCF, dat in 2012 begint, blijft het asiel strijden voor betere leefomstandigheden voor (zwerf) dieren in Spanje, te beginnen met de 600 honden die zijn toevertrouwd aan de dagelijkse zorg in het asiel.

Doelstelling van de Stichting Prodean: het beschermen van de dieren, het promoten van de rechten van het dier en het onderwijzen van de plaatselijke bevolking over de rechten van het dier. Om deze doelstelling te kunnen bewerkstelligen houdt de Stichting Prodean zich het recht voor om mishandelde dieren te vorderen of in beslag te nemen, dierenmishandeling middels gerechtelijke stappen tegen te gaan en altijd in het belang van het dier te handelen echter wel binnen de geldende wetgeving.

Deel via facebook

Submit to Facebook

Donateur worden !

hondenachterrralie

Het is onmogelijk om de honden te helpen zonder de grote groep vrijwilligers in Nederland en Spanje. Word donateur.

Help Campito verbouwen

Fiscaal doneren ?

U wilt de dieren in het asiel van (Animalinneed) La Linea de La Conception steunen door middel van een financiële gift . Uw gift is in veel gevallen fiscaal aantrekkelijk. Kijk hier voor meer infomatie.